Egan Bernal devine primul columbian care câștigă Turul ciclist al Franței

Foto: sportshistori.com

Foto: sportshistori.com

Columbianul Egan Bernal s-a impus în ediția din 2019 a Turului Franței, devenind primul sud-american învingător în această competiție.

Bernal s-a aflat în fruntea clasamentului la finalul etapei a 21-a, ultima, rundă care s-a încheiat la Paris, pe bulevardul Champs-Elysees.

Etapa finală a fost câștigată de australianul Caleb Ewan, rutier care a participat pentru prima dată în Turul Franței și mai obținuse două victorii de etapă la această ediție. Ewan s-a impus la sprint, fiind urmat de Dylan roenewegen și Niccolo Bonifazio.

În clasamentul general, Egan Bernal a trecut în frunte după etapa a 19-a, în care a atacat pe cățărarea Col de l’Isoard și l-a devansat pe francezul Julian Alaphilippe care se afla pe primul loc încă din etapa a opta. La final, Bernal a fost urmat la un minut și 11 secunde de colegul său de la echipa Ineos, britanicul Geraint Thomas, campionul din 2018 din Turul Franței. Olandezul Steven Kruijswijk s-a clasat al treilea. Alaphilippe a pierdut minute importante și în etapa a 20-a și a încheiat Turul pe locul 5.

Bernal are doar 22 de ani și 196 de zile și este al treilea cel mai tânăr câștigător din istoria Turului Franței. Anterior, Henri Cornet în 1904, la 19 ani, și Francois Faber, în 1909, la 22 de ani și 187 de zile au câștigat la o vârstă mai fragedă decât sud-americanul.

În palmaresul lui Bernal figurează și două victorii în România, în Turul Bihorului 2016 și în Turul Sibiului 2017. În acest an, columbianul a mai câștigat cursa Paris-Nisa și Turul Elveției.

Articole pe aceeaşi temă:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *