Florenţa Mihai, prima româncă finalistă într-un Grand Slam, a încetat din viaţă la 60 de ani

Foto: bucurestifm.ro
Foto: bucurestifm.ro

Florența Mihai, prima jucătoare din țara noastră care a ajuns până în finala unui turneu major, a decedat la vârsta de 60 de ani. În 1977, Florenţa Mihai juca finala turneului de la Roland Garros, fiind învinsă de Mima Jausovec din Iugoslavia, scor 6–2, 6–7, 6–1. La aceeaşi ediţie a turneului de la Paris, Mihai ajungea în finală şi la dublu mixt, alături de columbianul Ivan Molina, dar cei doi pierdeau în ultimul act în faţa cuplului american Mary Carillo / John McEnroe. În cariera sa, Florenţa Mihai a câştigat un singur turneu la simplu, la Bastad, în Suedia, în 1977, şi unul la dublu feminin, la Barcelona, în 1976, alături de Virginia Ruzici.

Ca antrenor, Florența Mihai a fost căpitan-nejucător al echipei de Cupa Fed pentru aproximativ 14 ani, conducând echipa în Grupa Mondială, precum şi la Jocurile Olimpice de la Barcelona (1992), de la Atlanta (1996) și de la Sydney (2000). A fost antrenoarea unor jucătoare de top precum Irina Spîrlea, Ruxandra Dragomir și Irina Begu.

Pentru performanțele sale, Florența Mihai a fost numită antrenor emerit, a primit Ordinul Meritul Sportiv Clasa I (1979 și 1977) și Medalia Națională serviciul Credincios Clasa a III-a.

Articole pe aceeaşi temă:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *